Csokonai Vitéz Mihály összes versei

Művészet, kultúra - Irodalom, költészet
2010. december 03. péntek, 15:57


Ossza meg ezt a cikket másokkal Twitteren, Buzz-on, Digg-en, Delicious vagy más könyvjelző szolgáltatáson keresztül!


A magyar felvilágosodás világirodalmi rangú költője, Robert Burns-höz hasonlított nagysága. Rövid élete végén hihetetlen gazdag életművet hagyott hátra, amely látókörével, érzelmi telítettségével.


Csokonai Vitéz Mihály: Csokonai Vitéz Mihály összes verseiA magyar felvilágosodás világirodalmi rangú költője, Robert Burns-höz hasonlított nagysága. Rövid élete végén hihetetlen gazdag életművet hagyott hátra, amely látókörével, érzelmi telítettségével, versnyelvének sajátosságaival máig inspiráló hatású. A felvilágosodás eszméinek megismerése után alakította ki személyes átéléssel hitelesített költészetét. Amelyet például a teológiai világkép természettudományosba fordulása is jellemez. Rousseau nyomdokain haladva szinte érzéki gazdagságú, erős érzelmi sodrú, világirodalmi léptékkel mérve is maradandó lírát művelt. Műfajai is változatosak: A bölcseleti és politikai indítékú verstől a komikus eposzig, a szerelmes vallomástól (Lilla-versek) a bordalig, a szentimentalizmusba hajló darabokig (Siralom) minden korabeli műfajban remekelt. Változatosan élt a magyaros és nyugatos verselés rím- és sorfajtáival, valamint a kor világszínvonalú filozófiájának követése harmonizál a nemzeti és egyéni sajátosságokkal.


Az oldal URL-je: Csokonai Vitéz Mihály összes versei

Az oldalt beküldte: boros1124


Hasonló oldalak ebben a kategóriában

Honvéd Együttes

A Honvéd Együttest a Táncszínház és Zenekara, valamint a Férfikórus alkotják. 1949-es alapítása óta otthont nyújt a magyar hagyományok ápolásának, ugyanakkor kezdeményezője is az új művészeti formákkal való kísérletezésnek.


The Human Body kiállítás

The Human Body, azaz az Emberi Test kiállítás megtekinthető 2012. február 24-től a belváros szívében a Váci 1 Üzletházban, amelynek keretében betekinthetünk saját testünk, szerveink működésébe.


Tattoo \'n\' Roll Blog

Érdekel a művészet? Szeretsz zenét hallgatni, szeretnél még többet megtudni kedvenceidről? Képeket, linkeket, letöltéseket keresel? A Tattoo 'n' Roll neked való!